EPSA Nedir?
EPSA (European Pharmacuetical Students’ Association), 1978 yılında kurulmuş olup, 2013 yılından beri Brüksel'de kalıcı bir ofise sahiptir ve faaliyetlerini düzenli kongreler, eğitim etkinlikleri, yayınlar, kampanyalar, değişim programları, profesyonel kuruluşlarla işbirliği ve sanal varlık yoluyla yürütür. EPSA, tüm Avrupa eczacılık öğrenci birliklerinin çatı örgütüdür ve 41 ülkede 100,000'in üzerinde öğrenciyi temsil eder. Okulumuzun öğrencilerinin tamamı MUPSA tarafından EPSA’da temsil edilmektedir ve dolayısıyla hepsi birer EPSA üyesidir.
EPSA’nın misyonu ve vizyonu:
Birliğin vizyonu, Avrupa'daki her bir eczacılık öğrencisini temsil etmek, ulaşmak ve işbirliği yaparak gelecekteki eczacılık ve sağlık hizmetlerinin gelişiminde birlikte çalışmaktır.
Birliğin misyonu ise eczacılığı, bilgiyi ve öğrencileri bir araya getirirken kişisel gelişimi teşvik etmektir.
Bringing pharmacy, knowledge and students together!
EPSA Takımı ve Genel Kurul
EPSA takımı, Excecutive Board ve Member Association’dan oluşmaktadır. Member Association ise EPSA Liaison Secretaries (LS) ve Advocacy Platform Representatives’den oluşmaktadır. EPSA iletişim sekreteri (LS) her ülkenin üye öğrenci birliği tarafından seçilir ve asıl görevi EPSA projelerinin belirli bir düzeyde uygulanmasını sağlamak, yerel ve ulusal düzeyde Excecutive board ile bağlantıyı kurmaktır.
General Assembly, Genel Kurul(GA)
EPSA'da en yüksek yetkili ve karar alma organıdır. Yılda iki kez düzenlenir, EPSA Yıllık Kongresi(AC) ve EPSA Sonbahar Kurulu(AA) sırasında gerçekleşir. Bu, Birliğin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlarken önemli kararların alınmasını sağlar.
MUPSA’nın resmi delegeleri olan LS ve başkan ise okulumuzu ve ülkemizi temsil etmek için genel kurullara katılım sağlamaktadır.
EPSA Kongreleri:
EPSA’nın her yıl farklı bir ülkede düzenlenen 4 büyük kongresi ve etkinliği vardır. Bu kongrelerin tüm detayları zamanı gelince EPSA ve MUPSA’nın sosyal medya hesaplarından paylaşmaktadır.
Ödediğiniz kongre ücretine her zaman konaklamanız, tüm öğünleriniz, tüm eğitim programı ve sosyal program dahildir. Ulaşım ve gerekiyorsa vize masraflarınız tamamen size aittir.
Her yıl nisan ayı civarlarında düzenlenen, atölye çalışmalarının, eğtim programları, sempozyumların olduğu ayrıca sosyal faaliyetlerin de yer aldığı 7 gün 6 gece süren EPSA’nın en uzun etkinliğidir. Bir sonraki yılın EPSA yönetim kurulu ve EPSA takımı, üye birlikliklerinin oylarıyla bu kongrede seçilir. Eksiksiz bir EPSA deneyimi istiyorsanız kesinlikle “Annual Congress”e katılım sağlamalısınız.
Her yıl yaklaşık kasım ayında düzenlenen ve yine GA’e ev sahipliği yapan, 6 gün 5 geceden oluşan EPSA’nın yıl içindeki 2. Kongresidir ve yıllık kongreden farkı seçimin yapılmamasıdır. Onun yerine AC’de seçilen takım ve yönetim kurulunun performans değerlendirmelerini yapıp ve EPSA’nın işleyişi hakkındaki kararları düzenler. Yani seçim dışında AC’den bir eksiği yoktur ve programlar aynı şekilde dolu, eğitici ve keyifli geçer.
EPSA takımının direkt olarak düzenlediği ve Brüksel’de, Avrupa Parlamentosunda, şubat ve mart ayları arasında düzenlenen tek günlük bir etkinliktir. Bunda dikkat edilecek nokta EPSA konaklamanızı içeren bir düzenleme veya organizasyon yapmaz. Daha çok tek günlük bir panel havasında geçer.
Haziran ve temmuz ayları arasında düzenlenen 5 gün 4 geceden oluşan bu etkinlikte genel kurul toplanmaz ve sosyal programa ağırlık verilmiş bir EPSA kongresi olarak düşünebiliriz.
67th General Assembly
2023-2024 EPSA İletişim Sekreterimiz Sena Dibazar, Başkanımız Dilruba Çetin ve Sosyal Etkinlik Koordinatörümüz Zeynep Lafcı, Çekya'nın Prag kentinde düzenlenen 67. Genel Kurul'unda MUPSA'yı resmi delege olarak temsil etiler
19th EPSA Autumn Assembly 2023
2023-2024 dönemi EPSA İletişim Sekreterimiz (LS) Sena Dibazar, başkanımız Dilruba Çetin ve IPP’miz Eyyüp Işkın İspanya’da düzenlenen 19. EPSA Güz Kongresi’nde resmi delegelerimiz olarak birliğimiz MUPSA’yı temsil ettiler.
44th EPSA Annual Congress
2022-2023 dönemi başkanımız Eyyüp Işkın ve Bilişim Teknolojileri Koordinatörümüz Seyda İkra Özdem Slovenya’da düzenlenen 44. EPSA Yıllık Kongresinde resmi delegelerimiz olarak birliğimiz MUPSA’yı temsil ettiler.
18th EPSA Autumn Assembly 2022
2022-2023 dönemi EPSA İletişim Sekreterimiz (LS) Aylin Ece Şahin ve Dış İlişkiler Koordinatörümüz Dilruba Çetin Atina, Yunanistan’da düzenlenen 18. EPSA Güz Kongresi’nde resmi delegelerimiz olarak birliğimiz MUPSA’yı temsil ettiler.
EPSA Projeleri
EPSA Mobility, Twinnet Project:
MUPSA'nın yıllardır aktif olarak katıldığı bu proje, EPSA üye öğrenci kulüpleri arasında uluslararası ölçekte karşılıklı kültür, deneyim ve farmasötik bilgi transferini amaçlayan kısa vadeli bir öğrenci değişim programıdır ve öğrencilere bu transfer aracılığıyla birbirlerini geliştirme fırsatı sunar.
Bu proje sayesinde:
- Başka ülkeler ile kültür alışverişi,
- Farklı ülkelerdeki eczacılık eğitim sistemini tanıma,
- Avrupa’nın farklı yerlerinden meslektaşların ile tanışma,
- Uluslararası bir iletişim ağı oluşturma olanağı,
- Pasaportunu eskitme şansı gibi birçok fırsata sahip olabilirsin.
Twinnet'ten Geriye Kalanlar
Twinnet; güzel arkadaşlıklar edinilen, yepyeni yerleri görmenizi ve gezmenizi sağlayan, yeni şeyleri deneyimleyebileceğiniz ve size iyi ki katılmışım dedirten bir proje. Katıldıktan sonra kendinizi bu projede bulunmuş olduğunuz için şanslı hissediyorsunuz. Kültürlerarası etkinliklerde bulunmayı seven herkes için yeni insanlarla ve onların kültürleriyle tanışmak için harika bir fırsat. Eğer bu tarz projeler ilginizi çekiyor ama çekiniyorsanız çekinmenize hiç gerek yok çünkü projeye katılan herkes sizin kadar meraklı ve heyecanlı oluyor. Bu da sizin utangaçlığınızı bir yerde yok ediyor aslında. Twinnet'te arayacağınız her şeyi bulabilirsiniz; eğitim, eğlence, yeni deneyimler, arkadaşlık… Mesela Polonya'daki son gecemizde barbekü partisi yapmıştık ve proje koordinatörlerimize küçük bir sürpriz planlamıştık. Sonrasında tüm gece ateş etrafında leziz yiyecekler ve içecekler eşliğinde sohbet etmiştik. Daha öncesinde hiç tanımadığınız ya da sadece tanışmış olduğunuz insanlar ile öyle güzel bir dostluğun içinde buluyorsunuz ki kendinizi… Kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir duygu.
Twinnet programı benim için her şeyden önce harika bir kültür değişimi programıydı. Programın hem Türkiye kısmı hem de Polonya kısmı inanılmaz eğlenceliydi. Sıcakkanlı birçok insanla tanıştık. Onlara İstanbul'un önemli yerlerini gösterdik ve Türkiye'yi farklı bir bakış açısıyla görmelerini sağladık. Misafirlerimiz defalarca kez birçok konuda şaşkınlıklarını gizleyemediler. Polonya'da Twin'imin ailesiyle kusursuz anlaştım. Varşova'nın merkezini ve çevresini gezdik. Günün ilk kısmını fakültelerindeki eğitimle geçirip, kalan kısmında da doyasıya eğlendik! Bunun haricinde Polonya Yahudileri Müzesi gibi ince sanatsal dokunuşlara sahip birçok enteresan müze gördük. Hepsi olağanüstü güzellikteydi. Son gecemiz ise barbekü temalıydı. Birbirimize ne kadar alıştığımızın farkına ancak ayrılık vakti geldiğinde vardık. Unutulmayacak anlar ve arkadaşlıklar yaşadık. Onlara kendilerini mutlaka yeniden ziyaret edeceğime söz verdim. İyi ki MUPSA ve Twinnet hayatımın bir parçası olmuş! #staywithmupsa
Twinnet her yönüyle çok güzel bir programdı. Başka bir ülkeden meslektaşlarımızla tanışma, arkadaş olma fırsatımız oldu. Birbirimizle kültürlerimizi paylaştık. Hep beraber gülüp ağladık, evlerimizi birbirimize açtık. Türkiye aşamasında onlara ülkemizi tanıtma fırsatımız oldu. Yemeklerimizi, tarihi yerleri tanıttık gösterdik. Her şeyiyle o kadar güzel bir hafta oldu ki ayrılırken ne onlar bizi bırakmak istedi ne de biz onları. Neyse ki programın Polonya aşaması çok da uzak bir tarihte değildi. Nihayetinde aşırı sancılı bir vize süreci geçirdikten sonra Polonya’ya gidebildik. Oraya gittiğimizde çok sıcak karşılandık. Gerçekten yıllardır görüşmediğimiz çok yakın arkadaşlarımızı görmüşüz gibi hissettik, hissettirdiler. İstanbul kadar kaos içerisinde olmayan sakin ve güzel bir şehri görmüş olduk. Şehrin dokusu, müzeleri, yemekleri şahaneydi. Onların eczacılık fakültelerinde dersliklerini, laboratuvarlarını gezdik, hocalarıyla eğitimlere katıldık. Onlar bizim fakültemize hayran kalmıştı, biz ise onların. Akşamlar da gerçekten eğlenceliydi. Bolca yürüdük, gezdik, farklı tatlar tattık. İşin özüne gelecek olursak eğer çok güzel bir deneyim yaşadık, hazır öğrenciyken ve fırsatınız varken MUPSA ile bu deneyimi kaçırmayın. Hep MUPSA ile kalın.
Twinnet gerçekten her detayıyla inanılmaz bir deneyimdi. Hem İstanbul hem de Polonya kısmında bıkana kadar gezdiğimiz günler, doyasıya eğlendiğimiz akşamlar, yeni tanıştığımız ve muhteşem arkadaşlıklara dönüşen o insanlar kendini hemen özlettirdi. Sadece eğlence değil, eğitimler ve Trainingler ile beraber sürekli İngilizce konuşarak da kendimizi geliştirme fırsatı bulduk. Bana bu deneyimi yaşattığı için MUPSA’ya minnetarım. Her zaman dediğimiz gibi: Stay with MUPSA!
Twinnet 2024 YUNANİSTAN
Her yıl düzenlediğimiz Twinnet Projemizin ikinci ayağını 22-26 Nisan tarihlerinde Atina Ulusal Kapodistrian Üniversitesi öğrenciyle birlikte Yunanistan'ın Atina kentinde gerçekleştirdik 🇬🇷
@gpsf_athens ailesine emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.💕
Twinnet 2023 ROMANYA
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Romanya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti. İlk ayağı İstanbul'da gerçekleşen bu keyifli etkinliğimize katılım gösteren başta back-up ekibimiz olmak üzere herkese teşekkür ederiz.
Twinnet 2022 POLONYA
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Polonya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti. İlk ayağı İstanbul'da gerçekleşen bu keyifli etkinliğimize katılım gösteren başta back-upekibimiz olmak üzere herkese teşekkür ederiz.
Twinnet 2020 ÇEKYA
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Çekya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti. Covid-19 salgını nedeniyle ikinci ayağını gerçekleştiremediğimiz Twinnet projemizin ilk ayağını burada gerçekleştirdik.
Twinnet 2019 Hırvatistan
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Hırvatistan'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti.
Twinnet 2018 Polonya
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Polonya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti.
Twinnet 2017 Romanya
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Romanya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti.
Twinnet 2016 Almanya
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Almanya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle birlikte gerçekleşti.
Twinnet 2015 Slovakya
MUPSA'nın her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği projelerinden Twinnet bu yıl Slovakya'da okuyan eczacılık öğrencileriyle beraber gerçekleşti.
Science Project
- Science Day
- The Science Excursion
- The ESSP (EPSA Students’ Science Publication)
- EPSA Science! Monthly
Genellikle EPSA Yıllık Kongresi sırasında gerçekleştirilen bir projedir. Bu proje, eczacılık öğrencilerinin ve yeni mezunlarının bilimsel araştırma projelerini sözlü veya poster sunumları aracılığıyla meslektaşları, profesyoneller ve diğer öğrencilerle paylaşmalarına olanak tanımayı amaçlar. Tüm sunumlar, EUFEPS temsilcisi, dışarıdan bir eczacılık profesyoneli ve Science Koordinatörü tarafından değerlendirilecek ve en iyi sunumlar, EUFEPS ve EPSA tarafından sağlanan bir ödülle ödüllendirilecektir.
EPSA etkinlikleri sırasında veya üyeler tarafından yerel olarak düzenlenir. Amacı öğrencileri etkinliğin konusu veya bir bilimsel konuya yakınlaştırıp, diğer farmasötik konular hakkında konuşulan konulara ek bir bakış açısı sunmaktır. Bu etkinlik sayesinde öğrenciler, eczaneler, endüstri kompleksleri, üniversiteler, araştırma tesisleri vb. gibi farklı tesisleri ziyaret edebilirler.
ESSP, öğrencilere araştırma çalışmalarının özetlerini yayınlama fırsatı sunan bir yayındır. Her Abstract (özet), Avrupa Eczacılık Bilimleri Federasyonu (EUFEPS) tarafından profesyonel olarak gözden geçirilir. ESSP yılda üç kez yayımlanır ve Bilim Koordinatörü tarafından koordine edilir.
Bilimi öğrencilere daha yakın getirmeyi amaçlayan bir EPSA Science projesidir. Her sayı, ilgili sayı konusuyla ilgili dört makaleden oluşur. Bu makaleler, ya konuyla ilgili giriş makalesi olarak ya da sayı konusunun daha az bilinen bir yönüne odaklanır.
EPSA Educational Affairs Project
- LLeap-Lifelong Learning Platform
- Webinars and Online Discussion Forums
- Methodolgy Booklet
- Educational Booklets
- Educational Outcomes Booklets
Öğrencilerin kişisel gelişim için daha yapılandırılmış bir yaklaşıma sahip olabileceği Hayat Boyu Öğrenme için özel olarak tasarlanmış platformun kısaltmasıdır.
Projenin temelinde, öğrencilerin eczacılık profesyonelleri olarak gelecekteki rollerinde başarılı olmak için geliştirebilecekleri beceri ve tutumları içeren bir yeterlilik çerçevesi vardır.
Öğrenme deneyimlerinin kaydı, her öğrencinin kendi hesabına sahip olduğu ve orada her şeyin kaydedilebildiği etkileşimli bir platformda saklanan bir başvuru formu doldurularak yapılır. Sadece bu değil, başvuruda bulunanlara madalya şeklinde ödüller de var. Bu, gelişiminizi arkadaşlarınızla karşılaştırmanıza ve eğitim etkinlikleri ve deneyimleri hakkında fikir paylaşmanıza olanak tanır.
Avrupa’daki eczacılık öğrencilerinin ve yeni mezunların öğretim metodolojileri hakkındaki görüşlerini toplamayı ve bunları eğitimcilerle paylaşmayı amaçlayan bir EPSA projesidir.
Genç eczacıların önceki EPSA faaliyetleri ve projelerinden hatıraları hatırlamaları veya faaliyetlere katılmayı başaramadıysa bilgi edinmeleri için eğitim çıktılarını aldıkları kitapçıklardır.
Diğer EPSA Projeleri
- The EPSA Career Week (CW)
- EPSA Training Project
- Chats with Professionals
- EPSA Alumni Project
- Mentoring Project
EPSA Kariyer Haftası eczacılık derecesini tamamladıktan sonra takip edebilecekleri iş olanakları hakkında öğrencilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Her yıl, projenin yeni baskılarıyla, farmasötik iş piyasasında farklı alanlara ve erişilebilir fırsatlara odaklanmaktadır. Tüm bir Kariyer Haftası boyunca – en kolay erişilebilir iletişim kanalına odaklanan bir yaklaşımla – sosyal medya – çeşitli kariyere odaklı yayınları paylaşıyor. Bunun ötesinde, herkesin katılabileceği ve öğrenebileceği atölyeler ve Profesyonellerle Sohbet gibi çevrimiçi eğitimsel etkinlikler düzenlenmektedir. EPSA, bu şekilde, üyelerine iş başvurusu yaparken karşılaşacakları prosedürlerle tanıştırmak ve kendilerini en iyi şekilde sunmalarına rehberlik etmeyi hedefliyor. Tüm Avrupa eczacılık öğrencileri, araştırma çalışmalarının özetlerini sunma hakkına sahiptir. Unutmayın, her eczacılık öğrencisi öğrenimleri sırasında en az bir kez araştırma yapacaktır; teziniz üzerinde yaptığınız çalışma da bu kapsama girer!
Kongre sırasında da gerçekleşen farklı konularda eğtim oturumları vardır. Eğitim oturumları genellikle kişisel becerilere odaklanır ve derslerden farklı bir yapıya sahiptir.
Eğitim oturumlarının anahtar kelimeleri akran öğrenimi, egzersizler, değerlendirmeler ve ömür boyu öğrenmedir. Eğitmen, eğitim konusuyla ilgili popüler teorilere etrafında yapılandırılmış bir çerçeve planlar ve gerçek öğrenme tartışmalar ve etkinlikler gibi etkileşimli çalışmalar aracılığıyla gerçekleşir. Bu, katılımcıların birbirlerinin bilgi ve deneyimlerinden öğrenmelerine olanak tanır. Başka bir deyişle, ne kadar fazla getirirseniz, o kadar fazla götürürsünüz.
Profesyonellerle Sohbet (CwP), farklı eczacılık alanlarından gelen eczacılık profesyonelleri ile doğrudan konuşma fırsatı sunan harika bir fırsattır. Bu, öğrenim süreciniz boyunca, sınav dönemlerinizde ve stajlarınız sırasında merak ettiğiniz her şeyi sormak için eşsiz bir fırsattır. Konuşmacıların mevcut rolü, gereken beceriler, işi ‘kapmak’ ve günlük çalışma hayatları hakkında ne tür deneyimlerinin olduğunu öğrenmek için harika bir fırsattır.
EPSA’ya aktif olarak katılan öğrenciler ve mezunlar arasında bağlantı kurmak için kurulmuştur. EPSA düzenlemelerine göre, aşağıdaki durumlarda Mezun olabilirsiniz:
-bir EPSA Ekip Üyesi;
-bir EPSA Görevlisi (LS veya Ulusal IMP Koordinatörü);
-eğitim vermeyi bıraktığı sürece bir EPSA Eğitmeni;
-EPSA Yıllık Kongresi, EPSA Autumn Assambly veya EPSA Summer University’ye ev sahipliği yapan Kabul Komitesinin bir üyesi.
EPSA Mezunlar Projesi, EPSA’nın geçmişini, bugününü ve geleceğini anlamak için bir platform olarak görülebilir ve burada hala EPSA ruhunun bir parçası olabilirsiniz.
Genç eczacıların önceki EPSA faaliyetleri ve projelerinden hatıraları hatırlamaları veya faaliyetlere katılmayı başaramadıysa bilgi edinmeleri için eğitim çıktılarını aldıkları kitapçıklardır.
Sıkça Sorulan Sorular
Ödediğiniz kongre ücretine her zaman konaklamanız, tüm öğünleriniz, tüm eğitim programı ve sosyal program dahildir.
Ulaşım ve gerekiyorsa vize masraflarınız tamamen size aittir.
Her kongrenin yaklaşık 4,5 ay öncesi başvurular açılıyor. Başvuruları MUPSA ve EPSA’nın hesaplarından takip edebilirsiniz.
Evet, her kongre için belli bir kontenjan var. Her ülkeden gelen Başvurular sırlamaya alınıyor ve sırasıyla onay maili iletiliyor. Bu yüzden, ne kadar erken başvurursanız, kongreye alınma ihtimaliniz o kadar çok olur.
Başvuru formunu doldurduktan sonra formu doldurduğunuza dair mail alacaksanız. Daha sonra başvuru sıralamasına göre onay maili gelecek ve ödeme yapmanız için 1 hafta süre tanınacaktır. Son olarak, ödeme yaptıktan sonra size kongreye alındığınıza dair kabul maili gelecektir.
Başvuru sırasına göre mail geldiği için kontenjan dolmuş olabilir ve bekleme listesinde olabilirsiniz. Bu durumda Registration Team’den gelen maili bekleyecekseniz.
Yanıt alamadığınız zaman EPSA iletişim sekreteriniz (LS’iniz) ile iletişime geçebilirsiniz.
Her kongrede iade için belli tarihler açıklanıyor. Belli bir tarihe kadar %50, %25 şeklinde iade sağlanıyor. Bu tarihler onay mailinin ekinde size iletilecektir. Bulamadığınız takdirde LS’inizden bu konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.